Kvinnorna kring Gustav III – Anna Laestadius Larsson

Kvinnorna kring Gustav III av Anna Laestadius Larsson

Historietema

Intrigerna haglar tätt vid det svenska hovet på 1700-talet

 

Beskrivning från Bokus (av den första boken i serien, Barnbruden):

”Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar.
I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen den stumma flickan som tar hand om andras skit.”

 

Recension:

En trilogi om det svenska hovet på 1700-talet. Fiktion blandas på ett bra sätt med fakta. Det känns som att läsa någon av Philippa Gregorys böcker fast i Sverige istället för i England. Ett bra sätt att lära sig lite mer om Sveriges kungliga historia fast på ett mer lättsamt sätt. Jag tycker dock att första boken var bäst, för att sedan tappa lite av sin spänning och bli mer politisk under bok nummer 2 och 3. En bra kontrast att även få följa ”den lägre klassen” och inte bara kungligheterna på slottet.

 

Betyg:

3 av 5

 

Finns att köpa: Bokus, Adlibris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s